Ferrari skrämde iväg Newey

Adrian Newey som räknas till den kanske största bildesignern inom sporten var på väg till Ferrari men ångrade sig i sista stund.

Newey hade blickarna på Ferrari, men ångrade sig.

Newey hade blickarna på Ferrari, men ångrade sig.

Newey har ett imponerande CV och ligger bakom många mästarbilar. På 1990-talet tog Williams fem konstruktörsmästerskap med Neweys bilar och McLaren ett. Newey designade alla Red Bulls mästarbilar 2010-2013.

I somras blev det klart att han skulle trappa ner det dagliga arbetet hos Red Bull och även syssla med annat. På Ferrari såg man en chans att få gurun till Maranello, och Newey och dåvarande högsta chefen hos Ferrari, Luca di Montezemolo, hade redan skakat hand angående ett kontrakt.

Innan man egentligen kommit igång med förhandlingarna läckte uppgifterna ut i italiensk media. Newey såg det som en indikation på den politik som råder inom och runtomkring Ferrari, och förhandlingarna strandade. Sebastian Vettel som också tog fyra förarmästerskap i Red Bull med Neweys bilar blir ju stallkamrat med Kimi Räikkönen i Ferrari nästa säsong och hade säkert inte haft något emot att få Newey med sig dit.

Newey är ännu kvar i Red Bull, men i en mindre synlig roll. Han är mera något av konsult och rådgivare för planeringsavdelningen. Han jobbar också i en grupp som ska planera båten för seglaren Sir Ben Ainslie* som han ska delta med i America’s Cup. Neweys specialområde är aerodynamik, så det ska bli intressant att se hur han kan omsätta de kunskaperna inom hydrodynamik.

Källa: Ilta-Sanomat.fi, MTV.fi

* Ainslie är den mest framgångsrika seglaren i OS-historien med medaljer i fem OS i svit 1996-2012, guld i de fyra senaste. (Källa: Wikipedia)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s