Abu Dhabis GP – Dag 4

Dagen D är här och en livslång dröm håller på att gå i uppfyllelse. Eller i alla fall ett halvt liv lång dröm.

Abu Dhabi GP dag4Innan F1-loppet värmde vi upp genom att se avslutningsloppet i GP2. Sen lite strövande på området innan vi intog våra platser på läktaren som nu var riktigt full. På plats fanns det gott om britter som naturligtvis hejade på Lewis Hamilton. Men också Nico Rosberg hade ett stort stöd. Också av oss alla i mitt sällskap. Nico har ändå förutom tyskt också finländskt pass fast han ju kör med tysk licens. Och hans pappa Keke gav Finland det första av hittills fyra världsmästerskap i Formula 1.

Utgångsläget var ju det att Nico startade från pole position med Lewis bredvid sig och Valtteri Bottas och Felipe Massa bakom. Om Nico skulle vinna räcker en andra plats för Lewis, men inte en tredje plats. Nico satte sitt hopp till att Valtteri skulle få en bra start och komma mellan honom och Lewis. Men manuskriptet höll inte alls. Lewis fick en alldeles fenomenal start och var första man i första kurvan tätt följd av Nico. Valtteri igen fick en bedrövlig start och föll till åttonde. Det var en besvikelse, både för Nicos skull och Valtteris. Nico hängde bra på, två till tre sekunder efter Lewis tills tekniska problem hopade sig för Nico efter ungefär halva loppet, och det stod ganska snart klart att Nico skulle falla så lågt ner att Lewis blir världsmästare också om han avbryter. Lewis vann och Nico blev bara 14. Varje gång någon körde förbi applåderade britterna när Lewis var ett steg närmare mästerskapet. Osportsligt, tänker någon, men i det skedet finns det så mycket adrenalin att man reagerar instinktivt och jag tror att jag hade reagerat liknande om det varit vice versa – åtminstone inombords – så det må vara britterna förlåtet.

Jag medger att det ändå var rätt man som vann, sett till hela säsongen. Lewis var den starkare när det gällde. Mercedes hade den kraftigaste men inte den mest pålitliga motorn, och under säsongen drogs man med tekniska problem. Men de hopade sig inte på en bil, utan fördelade sig ändå ganska jämnt. Det märktes kanske bara bäst när det drabbade Nico i det direkt avgörande loppet.

YMC karta

Jag har berättat tidigare om hur bra våra platser var. Vi satt ju på South Grandstand just innan kurva 11 som är i slutet av en lång raksträcka som egentligen börjar redan vid kurva 9. Den ger möjligheter till omkörningar som vi också såg en hel del av. Tyvärr var det Kimi Räikkönen och Fernando Alonso med sina ganska dåliga Ferraribilar som rätt ofta var de omkörda. Trist att se Ferrari så usel. Från våra platser ser man bilarna under en ganska lång del av banan; från kurva 10 till ungefär kurva 16 och den sträckan tar nästan 30 sekunder att köra. Och ett varv tar ca. 1 minut 45 sekunder i tävlingsförhållanden.

Trots att slutresultatet var annat än jag hoppats på var helgen en upplevelse som jag sent kommer att glömma. Och besvikelsen över förlusten hann aldrig riktigt krypa in under skinnet innan vi tog oss till Du Arena och konsert med brittiska ”gubbrockbandet” The Who som firar 50 års jubileum i år. Jag har aldrig egentligen haft något förhållande till deras musik, men stämningen var god i den redan mörka men varma Abu Dhabikvällen. Fast jag tyckte att jag inte såg många under loppet, var ganska många på konserten i den åldern att de varit unga när The Who bildades, alltså 1964. Men det fanns också många betydligt yngre människor där som också verkade vara bekant med musiken.

Ca. en timme stannade vi där och gick iväg innan konserten var slut. Av praktiska skäl. Stannar man till slut på konserten då alla rusar ut genom portarna kan man få vänta över en timme på taxi, och det ville vi undvika. Nu fick vi en taxi på 10-15 minuter. Betydligt bättre.

Helgen var riktigt lyckad och förhoppningsvis var det här inte mitt sista Formula 1 GP. Tusen tack ännu till mitt trevliga sällskap Kim, Jari och Samuel!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s