Behöver Formula 1 Ecclestone längre?

Jag har varit lite sjuk några dagar och inte orkat skriva så mycket, men har följt med rapporteringen kring F1 och hunnit reta upp mig ordentligt på F1-mogulen Bernie Ecclestone och hans arroganta uttalanden.

Social media är något som Ecclestone inte vill befatta sig med och således skall F1 heller inte befatta sig med Facebook, Twitter mm. Den största orsaken är väl inte att han skulle vara fientligt inställd till utveckling, utan närmast den att han är fientligt inställd till sådant som inte inbringar pengar. Ecclestone vet sedan länge tillbaka att TV-reklamer hämtar pengar, så varför ändra på ett vinnande koncept. Dessutom hör han ju till en åldersgrupp som inte vuxit upp med internet och allt vad det innebär och inte insett idén med att få ut information snabbt. Vilket han säkert inte är intresserad av ifall det inte lika snabbt hämtar in pengar.

Dessutom vill Ecclestone inte ha en ung publik. Helst ska man som F1-fan ha fyllt 50 och vara stadd vid kassa. Enligt honom ser unga alla Rolexreklamer som finns i anknytning till hans evenemang, men de har inga möjligheter att köpa Rolexklockor. Alltså är de onödiga att försöka locka till F1. Kanske de om 20-30 år uppfyller kriterierna för ett ”F1-fan à la Bernie”, men eftersom han nu är 84 år har det som händer så långt i framtiden absolut ingen betydelse för hans ekonomiska habegär.

Små stall i F1 är för Ecclestone närmast en börda. Trots att det finns enorma penningsummor inom sporten är han inte intresserad av att ge ekonomisk hjälp till krisdrabbade stall. Trots att t.ex. Ferrari får en större summa pengar än små stallens årsbudget bara för att delta i serien. Motiveringen till det är att ”F1 skulle inte vara F1 utan Ferrari”. Stora starka stall med bil- och motortillverkare med starka brand är vad Ecclestone vill se, för ingen kommer enligt honom att sakna stall som Caterham och Marussia som man kommer ihåg bara p.g.a. deras kriser och problem.

Bernie Ecclestone har gjort enormt mycket för sporten, och jag är ganska säker på att F1 inte skulle vara närmelsevis så spektakulär idag som den de facto är utan Ecclestones jobb. F1 är business, det kan vi inte bortse ifrån, men F1 är också sport. Utvecklingen där F1 börjar bli mera business än sport tycker jag är mycket skrämmande. Efter alla Ecclestones uttalanden den senaste tiden tycker jag att vi borde få någon ersättare på posten. Om någonting blir annorlunda vet jag inte, men jag anser att det skulle vara värt ett försök. Men enkelt blir det inte, så sent som idag läste jag att han sagt att han inte tänker sluta innan han blir bort buren i en kista. Och även då skall locket spikas fast ordentligt.

Så för att ännu ännu ge mitt svar på frågan i rubriken; nej, F1 behöver inte Ecclestone längre.

 

Annonser

2 comments on “Behöver Formula 1 Ecclestone längre?

    • Tack för det Hicham! Jo, jag är rätt kry nu. Lite hosta ännu men det gör inget. Är i Abu Dhabi och följt varje session av Abu Dhabis GP på plats och är full av förväntan inför loppet kl. 17 idag (lokal tid). 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s