Ett ganska ointressant lopp i Ryssland dominerades av Mercedes

Mercedes tog en dubbelseger i det allra första Putins.., ursäkta Rysslands GP. Visserligen till en del för att Pirelli aningen missade vid val av däck, men det må vara dem förlåtet på en alldeles ny bana.

Topp tre i det första Rysslands GP

Topp tre i det första Rysslands GP

I starten körde Nico Rosberg förbi Lewis Hamilton, men vid inbromsningen var farten för hög och han tvingades tvärbromsa och förstörde däcken. Han sa efter loppet att han totalt missbedömde situationen, vilket han menar är helt ofattbart. Det blev däckbyte redan efter varv ett, och loppet såg ut att vara över för hans del redan då. Men de medium däck (helgens hårdare däckblandning) han bytte till höll resten av loppet, d.v.s. över 50 varv. Och inte bara höll, på näst sista varvet körde han dessutom loppets dittills snabbaste varv. På sista varvet körde Valtteri Bottas ännu snabbare och innehar således varvrekordet på Sochi Autodrom. Jag är alldeles övertygad om att Pirelli väljer ett steg mjukare däck till nästa år.

Bottas gjorde vad han kunde, men Mercedes har ett så fantastiskt paket att de är alldeles oslagbara. Men Bottas var idag ”best of the rest” som han själv uttryckte det.

Det här är president Vladimir Putins lopp, det ser man på allt. TV -regissören hittade honom vid flera tillfällen i publiken, tillsammans med Bernie Ecclestone och FIA-ordförande Jean Todt. Innan prisutdelningen fanns Putin och hans närmaste män med där de tre bästa tar igen sig några minuter innan det är dags för podiet. Presidenten själv delade ut pokalerna till vinnaren Hamilton och representanten för stallet, i det här fallet Paddy Lowe, som mottar segrande stallets pokal. Dessutom var det en för mig okänd lokal förmåga som skötte intervjun på podiet efteråt och inte någon stor F1-profil så som Martin Brundle, David Coulthard, Jean Alesi eller liknade som brukar sköta det.

Det har varit en tung vecka för F1-folket i allmänhet och Marussia i synnerhet. Och den slutade i liknande tecken när Max Chilton som körde stallets enda deltagande bil bröt efter 10 varv p.g.a. tekniska problem. Stallet hedrade den skadade Jules Bianchi genom att låta hans bil stå orörd i depån den här helgen.

Loppet i övrigt var inte så mycket att orda om. Det var mest en lång transportsträcka till mål. McLaren tog förhållandevis fina poäng med Jenson Button på fjärde plats och Kevin Magnussen bakom honom. De resterande poängen delades av Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen och Sergio Perez. Marcus Ericsson startade från 16. plats, men kom i mål på 19. plats. Kamui Kobayashi avbröt liksom då också Chilton och de andra stallen rår Caterham inte på.

Det är många som redan lovordat Hamiltons körning idag, men det kräver inte så mycket att i ledning ta den bilen som nummer ett i mål. Däremot skulle jag vilja påstå att Rosberg, efter sitt misstag i början, gjorde en fenomenal körning från sista till andra plats. Pirellis allt för hårda däck möjliggjorde det, men det ska inte Rosberg belastas för. Magnussen förtjänar också ett omnämnande då han tog sin McLaren från 11. till femte plats.

Dagens resultat betyder att Mercedes nu också säkrade konstruktörsmästerskapet efter red Bulls fyra säsonger långa dominans.

Nu pausar vi tre veckor innan det är dags för USAs GP i Austin, Texas den 2. november.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s